Bułeczki z rodzynkami i pistacjami
Składniki:
3 szklanki mąki1/2 szklanki cukru3 dag drożdżyszklanka mleka3/4 kostki masła2 jajkapo 1/4 łyżeczki imbiru i cynamonu10 dag rodzynekłyżka pistacjiłyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżką cukru, dodać do mąki, lekko zamieszać i odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić (zostawić 4 łyżki), resztę wlać do zaczynu, dolać pozostałe mleko, wsypać resztę cukru, imbir, cynamon i wbić jajka. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować resztą masła, posypać bakaliami. Zwinąć wzdłuż jak roladę, pokroić w plastry grubości ok. 3 cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Zawijasy posypać brązowym cukrem i piec 20 minut w temperaturze 200°C. Można polać lukrem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje