Burgery jagnięce

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 duży bakłażan, pocięty w 0,5 cm kawałki2 łyżki stołowe oliwy z oliwekgrubo ziarnista sól i świeżo mielony pieprz3 łyżki stołowe świeżo posikanych liści miętyskórka starta z 1 cytryny oraz 2 łyżeczki soku z cytryny700 gram mielonej jagnięciny? łyżeczki mielonego kminku? łyżeczki mielonej suszonej kolendry4 bułki (mogą być ciemne)świeży ser feta lub kozi (pokruszony)

Wykonanie:

Nagrzej grill do średnio- wysokiej temperatury, posmaruj go oliwą. Kawałki bakłażana skrop oliwą, posyp solą oraz pieprzem, grilluj go aż zbrązowieje i nie będzie surowy (około 10-12 minut). Przełóż go na deskę do krojenia i drobno posiekaj. Do średniej wielkości miski wrzuć: bakłażana, mięte, skórkę z cytryny, sok z cytryny i wymieszaj. W oddzielnej misce wymieszaj jagnięcinę, kminek i kolendrę. Uformuj 4 kotleciki, przypraw je solą i pieprzem z obu stron, a następnie grilluj 4 minuty z każdej strony aby były średnio lub mocno krwiste (wedle uznania). Podawaj burgery na bułce z miksem z bakłażana oraz rozdrobnionym serem.

Wskazówki:

Bakłażany oraz burgery możesz grillować na żeliwnej patelni do grillowania lub na grillu. Po przygotowaniu bakłażana umyj grilla, następnie nasmaruj oliwą i dopiero grilluj burgery.

Burgery jagnięce, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia