Caponata
Składniki:
2 duże bakłażany100 g (pół słoika) dużych zielonych oliwek bez pestek20 g (1/3 słoiczka) kaparów2 łodygi selera naciowego1 duża cebula1 puszka krojonych pomidorów pelatti3 łyżki octu winnego1/2 łyżki cukrukilka listków świeżej bazylii1/3 szklanki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
Umyte bakłażany pokroić w kostkę, posypać obficie solą, wymieszać i odstawić na 40 minut, aby puściły sok. Następnie bardzo dokładnie opłukać i osuszyć. Seler obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić w poprzek. Cebulę pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przekroić na pół.
Zeszklić cebulę na oliwie i dodać pomidory. Dusić, aż sos zgęstnieje (około 10 minut), po czym dodać kapary i oliwki, wszystko wymieszać, jeszcze chwilkę poddusić i odstawić.
Na drugiej patelni, na rozgrzanej oliwie przez kilka minut smażyć bakłażany. Przełożyć je do sosu pomidorowego, a na tej samej oliwie obsmażyć łodygi selera. Seler również połączyć z sosem i wszystko razem dusić 5 minut na wolnym ogniu.
Posypać cukrem, polać octem winnym, po kolejnych kilku minutach zdjąć z ognia i ostudzić.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje