Chlebek orkiszowy

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

400 g mąki orkiszowej1 łyżeczka soli4 g suchych drożdży lub 8g świeżych1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżeczka miodu300 ml ciepłej wody

Przygotowanie:

Mąkę i sól wymieszać, wsypać drożdże, wymieszać. W środu zrobić dołek, dodać oliwę, miód, wodę. Dobrze wyrobić (przez 5 – 10 minut), aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia – na tym etapie może cały czas być klejące (nie dosypywać mąki).Chleb przenieśc do foremki wysmarowanej masłem i opsypanej otrebami.Pozostawic do wyrośnięcia na 1,5 h.Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 50-60 min.

Twoja opinia