Muffinki z otrębami i porzeczkami

Składniki:

3 łyżki oleju roślinnego1 szklanka nieprzetworzonych otrębów pszennych? szklanki soku z suszonych śliwek? szklanki beztłuszczowego jogurtu naturalnego? szklanki rodzynek3 łyżki melasy1 duże jajko? łyżeczki ekstraktu z wanilii1 szklanka mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia? łyżeczki sody? łyżeczki soli

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200st. C. Nasmarować tłuszczem 9 foremek na muffinki.Połączyć otręby pszenne, sok z suszonych śliwek, jogurt naturalny, porzeczki, melasę, olej, jajko i wanilię w dużej misce. Odstawić na 10 minut.W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać suche składniki do otrębów i dokładnie wymieszaćNałożyć masę do foremek na muffinki do ? wysokości. Piec około 20 minut, do momentu, aż patyczek włożony w środek babeczki po wyjęciu będzie suchy. Po upieczeniu chłodzić muffinki na kratce.