Ciasteczka z imbirem i skórką pomarańczową
Składniki:
1 ? szklanki mąki pszennej
? łyżeczki sody
? łyżeczki mielonego cynamonu
? łyżeczki grubej soli
? łyżeczki mielonego imbiru
szczypta mielonych goździków
? szklanki brązowego cukru
60 gram masła, roztopionego
? szklanki melasy
? szklanki mleka
1 duże jajko, lekko roztrzepane
? szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej
gruboziarnisty cukier, do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, sól, imbir, goździki i cukier. Do suchych składników dodać roztopione masło, melasę, mleko oraz jajka i starannie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i połączyć w jednolitą masę. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z ciasta formować małe kuleczki, obtaczać je w gruboziarnistym cukrze i układać na blasze w odstępach 2,5 cm. Całość chłodzić w lodówce przez 5 minut, a następnie wstawić do piekarnika i piec około 10 ? 12 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku
Dzisiejsze wydarzenia i promocje