Ciasteczka z imbirem i skórką pomarańczową

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ? szklanki mąki pszennej

? łyżeczki sody

?  łyżeczki mielonego cynamonu

? łyżeczki grubej soli

? łyżeczki mielonego imbiru

szczypta mielonych goździków

?  szklanki brązowego cukru

60 gram masła, roztopionego

? szklanki melasy

? szklanki mleka

1 duże jajko, lekko roztrzepane

? szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej, drobno posiekanej

gruboziarnisty cukier, do dekoracji

 

 

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. W misce wymieszać mąkę, sodę, cynamon, sól, imbir, goździki i cukier. Do suchych składników dodać roztopione masło, melasę, mleko oraz jajka i starannie wymieszać. Dodać skórkę pomarańczową i połączyć w jednolitą masę.  Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z ciasta formować małe kuleczki, obtaczać je w gruboziarnistym cukrze i układać na blasze w odstępach 2,5 cm. Całość chłodzić w lodówce przez 5 minut, a następnie wstawić do piekarnika i piec około 10 ? 12 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia, przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku

 

 

 

 

 

 

Twoja opinia