Ciasteczka z kawałkami czekolady, płatkami owsianymi i orzeszkami ziemnymi
Składniki:
3 filiżanki płatków owsianych? szklanki mąki pszennnej1 łyżeczka sody1 łyżeczka proszku do pieczenia? łyżeczki grubej soli1 szklanka brązowego cukru1 szklanka cukru pudru1 filiżanka masła w temperaturze pokojowej? szklanki masła orzechowego2 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 szklanki solonych orzeszków ziemnych2 szklanki groszków z mlecznej czekolady
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Wymieszać ze sobą płatki owsiane, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól, odstawić. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić masło, dwa gatunki cukru i masło orzechowe na puszystą masę. Następnie dodać jajka oraz wanilię i ponownie starannie wymieszać. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mieszankę z owsem, całość dokładnie wymieszać, a na koniec dodać orzeszki ziemne oraz groszki czekoladowe i połączyć całość. Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć za pomocą łyżki do lodów porcje ciasta w odstępach minimum 2 centymetrów i wstawić do piekarnika. Piec około 13 ? 15 minut, a po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na 5 minut.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje