Ciasteczka z orzechami pekan i różowym lukrem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 filiżanka masła, miękkiego

? szklanki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki

? łyżeczki soli

1 szklanka orzechów pekan, prażonych i drobno posiekanych

1 ? szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka

różowy barwnik spożywczy

Wykonanie:

W misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i stale mieszając stopniowo dodawać mąkę, sól oraz orzechy pekan. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z ciasta uformować nieduże kulki, ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm. Dodatkowo w każdej kulce ciasta zrobić spore wgłębienie kciukiem. Piec około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i za pomocą końca drewnianej łyżki ponownie zrobić w każdym ciasteczku wgłębienia. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10 -15. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. W niedużej miseczce wymieszać cukier puder, mleko i różowy barwnik spożywczy. Centrum każdego ciasteczka wypełnić lukrem i odstawić do ?zastygnięcia? na całą noc. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.

 

 

 

 

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.