Ciasteczka z orzechami pekan i różowym lukrem
Składniki:
1 filiżanka masła, miękkiego
? szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki mąki
? łyżeczki soli
1 szklanka orzechów pekan, prażonych i drobno posiekanych
1 ? szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
różowy barwnik spożywczy
Wykonanie:
W misce przy pomocy miksera ubić masło i cukier na puszystą masę. Następnie dodać ekstrakt wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i stale mieszając stopniowo dodawać mąkę, sól oraz orzechy pekan. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Z ciasta uformować nieduże kulki, ułożyć na blasze w odstępach około 3 cm. Dodatkowo w każdej kulce ciasta zrobić spore wgłębienie kciukiem. Piec około 10 minut. Wyjąć z piekarnika i za pomocą końca drewnianej łyżki ponownie zrobić w każdym ciasteczku wgłębienia. Wstawić z powrotem do piekarnika na kolejne 10 -15. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. W niedużej miseczce wymieszać cukier puder, mleko i różowy barwnik spożywczy. Centrum każdego ciasteczka wypełnić lukrem i odstawić do ?zastygnięcia? na całą noc. Ciasteczka przechowywać w szczelnym pojemniku do 7 dni.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje