Ciastka z kawałkami czekolady
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej1 ? łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka soli1 filiżanka masła o temperaturze pokojowej1 szklanka cukru pudru? szklanki brązowego cukru2 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii350 gram groszków z ciemnej czekolady
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. W średniej misce wymieszać mąkę, sodę i sól, odstawić. W dużej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło i cukier. Następnie stopniowo dodawać jajka i ekstrakt z wanilii stale miksując. Potem dodać mąkę i starannie połączyć z całą masę. Dorzucić groszki czekoladowe i jeszcze raz wymieszać. Na blasze wyłożonej pergaminem ułożyć duże porcje ciasta w przynajmniej 4 centymetrowych odstępach. Piec około 15 minut, aż ciasta uzyskają złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje