Ciastka z kawałkami czekolady, rodzynkami i orzechami pekan
Składniki:
? szklanki masła w temperaturze pokojowej? szklanki brązowego cukru? szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 duże jajka1 ? szklanki mąki pszennej? łyżeczki grubej soli? łyżeczki sody1 szklanka groszków z mlecznej czekolady1 szklanka rodzynek1 szklanka orzechów pekan, grubo posiekanych
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. W misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło i oba rodzaje cukru. Następnie stopniowo dodawać wanilię i jajka, cały czas ubijając. Mąkę przesiać do drugiej miski, a następnie połączyć z solą i sodą. Połączyć wszystko w jedną masę , a na koniec dodać rodzynki, orzechy oraz czekoladę i jeszcze raz starannie wymieszać. Z gotowego ciasta uformować małe kulki, lekko je rozpłaszczyć i układać na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia w odstępach około 2-3 cm. Piec około 20 minut, do momentu, aż ciastka nabiorą złotego koloru. Po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku do 5 dni.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje