Ciasto czekoladowe bez mąki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

6 łyżek masła, plus odrobina do wysmarowania brytfanki230 gram mlecznej czekolady, drobno posiekanej6 dużych jajek, oddzielone białka od żółtek? szklanki cukru pudrucukier puder od dekoracjisłodzona bita śmietana, do dekoracji

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 135 st. C. Tortownicę o średnicy 23 centymetrów wysmarować starannie masłem, odstawić. Masło i czekoladę umieścić w żaroodpornej miseczce i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać żółtka i całość starannie wymieszać. W drugiej misce ubić na sztywno pianę z białek. Stopniowo wmieszać do niej cukier. ? ubitej piany dodać do czekolady i wymieszać, a następnie masę z czekoladą dodać do reszty białek i całość starannie połączyć. Wlać ciasto do przygotowanej formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec, około 45 ? 50 minut , do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od boków brytfanki. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia na kratce. Po ostudzeniu odciąć nożem brzegi ciasta i wyjąć z brytfanki. Podawać z dodatkiem bitej śmietany.

Twoja opinia