Ciasto makowe

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

150 ml jogurtu naturalnego200g cukru150g maku300g mąki1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka150 ml oleju słonecznikowego

Przygotowanie:

Mak zagotować w małej ilości wody, odcisnąć i dwukrotnie zmielić. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać resztę składników, wymieszać.Na samym końcu dodać mak, wszystko delikatnie jeszcze raz wymieszać (można użyć miksera, włączonego na bardzo wolne obroty) na gładką masę. Przełożyć ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzać nakłuwając patyczkiem, czy ciasto nie przykleja się do niego. W razie konieczności należy piec ciasto trochę dłużej, aż wyjęty patyczek będzie suchy.

Ciasto makowe, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia