Ciasto migdałowe

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

8 łyżek masła, roztopionego1 szklanka cukru + 2 łyżki do posypania wierzchuotarta skorka z 1 pomarańczy2 jajka? łyżeczki soli2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 szklanka mąki1/3 szklanki pokrojonych migdałów lub płatków migdałowych

Przygotowanie:

Do miseczki wlewamy jajka, cukier, skórkę z pomarańczy, ekstrakt oraz sól. Miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy mąkę. Na koniec dodajemy stopniowo masło, cały czas miksując. Piekarnik nagrzewamy do 180 C, ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Na wierzch ciasta sypiemy lekko cukier i wykładamy migdałami. Pieczemy 25-30 min. do suchego patyczka. Po wyjęciu lekko sypiemy cukrem pudrem.

Ciasto migdałowe, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia