Ciasto śliwkowe
Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
7?8 jajekszklanka cukru3?4 łyżeczki proszku do pieczenia2 torebki kisielu żurawinowego2 szklanki mąkikostka masła1/2 kg śliwek węgierek10 dag płatków migdałowychtarta bułka i tłuszcz do blachy
Przygotowanie:
Śliwki umyć, osączyć i wydrylować. Masło stopić, wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kisielem w proszku, cukrem, wbić jajka, wlać stopione masło i wszystko wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 30×40 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (zimą można dodać śliwki z konfitury i dosypać garść rodzynek), całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić, pokroić.
Ciasto śliwkowe,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje