Ciasto śliwkowe

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

7?8 jajekszklanka cukru3?4 łyżeczki proszku do pieczenia2 torebki kisielu żurawinowego2 szklanki mąkikostka masła1/2 kg śliwek węgierek10 dag płatków migdałowychtarta bułka i tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Śliwki umyć, osączyć i wydrylować. Masło stopić, wystudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kisielem w proszku, cukrem, wbić jajka, wlać stopione masło i wszystko wymieszać. Prostokątną formę o wymiarach 30×40 cm posmarować tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki śliwek (zimą można dodać śliwki z konfitury i dosypać garść rodzynek), całość posypać płatkami migdałowymi. Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Ostudzić, pokroić.

Ciasto śliwkowe, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia