Czarna fasola z kiełbasą

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżeczki oliwy z oliwek450 gram kiełbasy, pociętej na 2,5 cm kawałki3 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę2 szalotki, pokrojone w drobną kostkęgruba sól i pieprz mielony2 ząbki czosnku, posiekane850 gram czarnej fasoli z puszki, wypłukanej i osuszonej2 szklanki j bulionu z kurczaka3 łyżki posiekanej świeżej pietruszki? szklanki jogurtu naturalnego

Wykonanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać kiełbasę i smażyć do zrumienienia ze wszystkich stron. Przełożyć na talerz. Na patelnie wrzucić marchewkę oraz szalotki i smażyć kilka minut do miękkości, doprawić solą i pieprzem. Dodać czosnek i podgrzewać przez minutę. Następnie dodać bulion oraz czarną fasolę i doprowadzić do wrzenia. Z powrotem dodać kiełbasę i dusić 10 ? 15 minut na małym ogniu. Po ugotowaniu wymieszać ze świeżą pietruszką i podawać z odrobiną jogurtu naturalnego.

Twoja opinia