Czekoladowe muffinki z kremem serowym

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki mąki pszennej? szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia? łyżeczki sody? łyżeczki soli6 łyżek niesłodzonego kakao w proszku3 łyżki masła, roztopionego6 łyżek maślanki1 duże jajko, plus jedno białkolekki krem serowy*drobne ozdoby do dekoracji

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. 12 foremek na muffin wyłożyć papilotkami. W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól, odstawić. Przy pomocy miksera wymieszać kakao z 3 łyżkami gorącej wody do momentu powstania jednolitej masy. Następnie dodać masło, maślankę, jajka i wymieszać do połączenia wszystkich składników. Do powstałej masy stopniowo dodawać suche składniki, stale mieszając. Powstałą masę równomiernie rozmieścić w foremkach na babeczki. Piec około 20 minut, do momentu, aż patyczek wbity w środek babeczek po wyjęciu będzie suchy. Po ostudzeniu wierzch każdej babeczki posmarować kremem i udekorować wybranymi ozdobami.

Lekki krem serowy*

Składniki:100 gram kremowego serka philadelphia1 filiżanka cukru pudru

Wykonanie:Przy pomocy miksera starannie ubić serek z cukrem, do momentu, aż całość stanie się lekka i puszysta.

Twoja opinia