Czekoladowe poduszeczki z naleśników

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

mleko – 1 szklankajajka – 2 sztukimąka pszenna – 1.5 szklanekkakao – 1 łyżeczkawoda mineralna gazowana – 0.3 szklankicukier wanilinowy – 1 łyżeczkaczekolada gorzka tabliczka – 1 sztukaserek homogenizowany – 1 sztukamigdały – 0.5 szklankiorzechy włoskie – 0.5 szklankiolej – 30 mililitrów tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Z jajek, cukru, mąki, mleka, wody, oleju oraz kakao przygotuj płynne, jednolite ciasto. Następnie na rozgrzanej, lekko posmarowanej tłuszczem patelni usmaż naleśniki.Połowę czekolady zetrzyj na drobne wiórki ? drugą część rozpuść w wodnej kąpieli.Na rozgrzanej, suchej patelni upraż oddzielnie orzechy, a następnie migdały.Rozłożone naleśniki posmaruj serkiem, posyp uprażonymi migdałami i orzechami a następnie oprósz wiórkami z czekolady.Całość zwiń, podobnie jak tradycyjne krokiety, w kwadratowe poduszeczki. Gotowe ułóż na talerzu i udekoruj polewając rozpuszczoną czekoladą oraz świeżą miętą i upalonymi płatkami migdałowymi.

Twoja opinia