Daktyle zawijane w plastry boczku

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

32 drylowane daktyle (z powodzeniem można użyć śliwek suszonych)

60 gram pistacji, łuskanych i solonych

60 gram suszonych moreli, pokrojonych w paski

450 gram chudego boczku, pociętego w cieniutkie paski

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Do środka każdego daktyla wcisnąć po 3-4 pistacje. Na każdym plasterku boczku ułożyć paski moreli oraz daktyla. Całość zwinąć i położyć na blasze. Powtórzyć czynność z pozostałymi daktylami. Piec około 10 minut, do momentu, aż boczek będzie chrupiący, po czym przekręcić wszystkie daktyle i piec kolejne 8-10 minut. Po upieczeniu przełożyć na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

 

 

 

Twoja opinia