Daktyle zawijane w plastry boczku
Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie
Składniki:
32 drylowane daktyle (z powodzeniem można użyć śliwek suszonych)
60 gram pistacji, łuskanych i solonych
60 gram suszonych moreli, pokrojonych w paski
450 gram chudego boczku, pociętego w cieniutkie paski
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. Do środka każdego daktyla wcisnąć po 3-4 pistacje. Na każdym plasterku boczku ułożyć paski moreli oraz daktyla. Całość zwinąć i położyć na blasze. Powtórzyć czynność z pozostałymi daktylami. Piec około 10 minut, do momentu, aż boczek będzie chrupiący, po czym przekręcić wszystkie daktyle i piec kolejne 8-10 minut. Po upieczeniu przełożyć na ręczniki papierowe, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje