Duszona w piwie wołowina z pomarańczami
Składniki:
3 łyżki mąki pszennej,1 łyżeczka soli,1 kg wołowiny bez kości,3 łyżki oleju,25 dag masła,2 duże cebule,600 ml ciemnego piwa,1 pomarańcza,3 liście laurowe,pieprz,? łyżeczki gałki muszkatołowej,2 ząbki czosnku,1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
Umyte mięso kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Mąkę wysypujemy na płaski talerz i obtaczamy w niej mięso. Połowę oleju i połowę masła podgrzewamy w dużym rondlu i obsmażamy w nich kawałki mięsa. Rumienimy je ze wszystkich stron.
Cebulę kroimy w krążki, a czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wyjmujemy z rondla pozostawiając tam tłuszcz. Wkładamy cebulę, czosnek i smażymy około 5 minut. Wsypujemy cukier i smażymy jeszcze 5 minut. Wrzucamy z powrotem mięso do garnka i wlewamy tam piwo.
Tymczasem z pomarańczy delikatnie ścieramy na tarce skórkę i wyciskamy z niej sok. Dodajemy te składniki wraz z liściem laurowym, solą, pieprzem, cukrem i gałką muszkatołową do potrawy i dusimy pod przykryciem nawet do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając i ewentualnie dolewając wody. Należy uważać, żeby nie wyparowało zbyt dużo sosu. Kiedy mięso zmięknie, wyjmujemy liść laurowy i doprawiamy do smaku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje