Duszony królik z oliwkami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

- 1 duża cebula,- 2 średnie marchewki,- 50 dag pomidorów,- 4 udka królika (około 1 kg),- jeden comber z królika (ok. 40 dag),- sól, biały pieprz,- 2 łyżki oleju,- 100 ml wytrawnego wermutu,- 1 łyżka sproszkowanej warzywnej kostki bulionowej,- 2 gałązki natki,- 2 liście laurowe,- 1-2 gałązki rozmarynu,- po 5 dag czarnych i zielonych oliwek,- zioła do dekoracji.Przygotowanie:

1. Cebulę obrać i dość grubo posiekać. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić na cząstki. Kawałki królika opłukać. Comber pokroić na kilka kawałków. Mięso natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć mięso i zrumienić je ze wszystkich stron. Dołożyć cebulę i marchewkę. Jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie podlać wermutem i około 1 litrem wody. Zagotować. Wsypać proszek bulionowy, wymieszać.2. Listki laurowe razem z gałązkami rozmarynu i natką pietruszki związać w pęczek i dodać do mięsa wraz z pomidorami i oliwkami. Przykryć i wstawić na 40- 45 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po podanym czasie wyjąć pęczek ziół. Mięso ponownie przyprawić do smaku białym pieprzem i solą. Udekorować świeżymi ziołami. Podawać z ciemnym pieczywem. Do tego dania pasuje też kieliszek wytrawnego wina :) .

Duszony królik z oliwkami, 5.7 out of 6 based on 313 ratings

Twoja opinia