Fasolka po bretońsku

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

duz?a fasola, najlepiej Jas?boczek – ok. 20% ilos?ci fasolikiełbasacebulamarchewkabulionprzecier pomidorowytroche? ma?ki do zage?szczenie – nie zawsze potrzebapapryka słodka, odrobina chili, pieprz, so?lWykonanie:

Fasole? moczymy przez noc. Naste?pnego dnia smaz?ymy boczek i kiełbaske?, a kiedy tłuszcz sie? troche? wytopi dodajemy posiekana? cebule?. W garnku gotujemy fasole? w bulionie, dodaja?c przysmaz?ona? kiełbaske?, boczek i cebulke?. Po ok. 15 min. wrzucamy pokrojona? w kostke? marchewke?, po kilku minutach zageszczamy przecierem pomidorowym. Pod koniec zage?szczamy ma?ka? i przyprawiamy.

Twoja opinia