Focaccia z suszonymi pomidorami
Składniki:
350 g mąki pszennejpół łyżeczki soli7 g drożdży instant lub 20 g drożdży świeżych210 ml letniej wody1 łyżka oliwy extra verginepieprzNa wierzch: świeże zioła, cebula, suszone pomidory, szynka
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, powinno być miękkie i elastyczne. Zagniatać mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego (hakiem) lub ręcznie, kilka minut. Przykryć, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.Po godzinie ponownie zagnieść, przez chwilę. Rozwałkować na średnicę około 25 cm. Wyłożyć na blachę oprószoną mąką i odstawić na 20 minut do napuszenia (powinno podwoić objętość). Po tym czasie kciukiem zrobić mocne wgłębienia w cieście, odstawić na 10 minut. Delikatnie spryskać oliwą, wyłożyć pokrajane suszone pomidory, szynkę, krążki cebuli i zioła. Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 200?C. Lekko ostudzić na kratce i podawać ciepłą.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje