Fondue serowe

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

30 dag grojera30 dag ementalera2 ząbki czosnku400 ml białego wytrawnego winałyżeczka soku z cytryny5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejświeżo mielony biały pieprzgałka muszkatołowapieczywo białe i ciemnesurowe warzywagotowana szynka

Przygotowanie:

Oba sery pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Drugi ząbek obrać, posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny, zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa serowa stanie się gładka i szklista.

Zdjąć z ognia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aż do dna i stale podgrzewać.

Pieczywo i szynkę pokroić w sporą kostkę, warzywa w grubsze plasterki. Z pieczywa najlepiej zrobić grzanki (mniej się kruszą i nie wpadają do naczynia). Dodatki nabijać na długie widelce i zanurzać w masie serowej. Podawać z tym samym winem, które zostało użyte do przygotowania potrawy.

Fondue serowe, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia

Dzisiejsze wydarzenia i promocje

    Właśnie w tym momencie aktualizujemy
    najciekawsze wydarzenia i promocje.
    Za chwile będziesz znów mógł je przeglądać,
    prosimy o cierpliwość.