Fondue serowe
Składniki:
30 dag grojera30 dag ementalera2 ząbki czosnku400 ml białego wytrawnego winałyżeczka soku z cytryny5 łyżeczek kirszu (wiśniówki)łyżeczka mąki kukurydzianej lub ziemniaczanejświeżo mielony biały pieprzgałka muszkatołowapieczywo białe i ciemnesurowe warzywagotowana szynka
Przygotowanie:
Oba sery pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i wysmarować nim wnętrze caquelon lub innego naczynia do fondue. Drugi ząbek obrać, posiekać i wrzucić na dno naczynia. Wlać wino i sok z cytryny, zagotować na małym ogniu. Do wina dodawać starte sery, stale mieszając drewnianą łyżką, aż masa serowa stanie się gładka i szklista.
Zdjąć z ognia. Mąkę kukurydzianą wymieszać z kirszem i dolać do gorącej masy serowej. Mieszać, aż zgęstnieje. Przyprawić pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Gdy masa serowa będzie gładka i uzyska konsystencję kremu, przenieść naczynie z kuchenki na podgrzewacz do fondue. Mieszać od czasu do czasu aż do dna i stale podgrzewać.
Pieczywo i szynkę pokroić w sporą kostkę, warzywa w grubsze plasterki. Z pieczywa najlepiej zrobić grzanki (mniej się kruszą i nie wpadają do naczynia). Dodatki nabijać na długie widelce i zanurzać w masie serowej. Podawać z tym samym winem, które zostało użyte do przygotowania potrawy.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje