Frittata z wędzonym łososiem

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

12 dużych jajek, dobrze roztrzepanych1 szklanka śmietany kremówki120 gram sera koziego, rozdrobnionego225 gram wędzonego łososia, posiekanego3 dymki, pokrojone na cienkie plasterki (jedynie białe i jasno-zielone części)3 łyżki posiekanego świeżego koperku1 łyżeczka soli? łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1 łyżka masła1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę

Wykonanie:

W dużej misce połączyć jajka, śmietanę, ser kozi, wędzonego łososia, dymkę, koperek, sól i pierz. Odstawić.Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Na dużej patelni roztopić masło i zeszklić czerwoną cebulę. Następnie wlać na patelnię mieszaninę z jajek i łosia i podsmażać na wolnym ogniu, gumową łopatką delikatnie odsuwając od brzegów co jakiś czas. Po upływie 15 minut frittatę przełożyć do piekarnika i piec około 20 minut. Po wyjęciu z pieca odstawić do ostygnięcia na 5 minut. Brzegi i spód frittaty delikatnie oddzielić od patelni przy pomocy łopatki, odwrócić i przełożyć na talerz. Pokroić na 12 kawałków i od razu podawać.

Frittata z wędzonym łososiem, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia