Frytki z parmezanem

Czas: do 30 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg ziemniaków1 l oleju5 dag parmezanu w kawałkusól

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić (ewentualnie dekoracyjnie ? specjalnym nożykiem) w słupki. Pokrojone ziemniaki dokładnie osuszyć na ręczniku kuchennym. Wkładać porcjami na mocno rozgrzany olej. Smażyć ok. 8?10 minut. Gdy zaczną nabierać żółtego koloru, wyjąć i po kilku minutach ponownie włożyć do rozgrzanego oleju. Smażyć na złoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierze kuchennym. Po usmażeniu oprószyć solą i cienkimi płatkami parmezanu. Podawać z sosem pomidorowym.

Frytki z parmezanem, 5.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia