Grillowany kurczak z ogórkiem, rzodkiewką i pomidorkami cherry

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

? szklanki białego octu winnego? szklanki wody1 łyżeczka cukru2 ząbki czosnku, rozgniecione1 mała papryczka jalapenos, posiekana bez nasiongruba sól i świeżo mielony pieprz1 ogórek ,obrany i pokrojony na kawałki5 rzodkiewek, pokrojonych na cienkie plasterki240 gram pomidorków cherry, pokrojonych na połówki1 mała czerwona cebula, na cztery części6 piersi z kurczakaolej roślinny, do grilla1 szklanka świeżej mięty, podartej na kawałki

Wykonanie:

Do małego rondelka wrzucić ocet, wodę, cukier, czosnek, papryczki jalapenos oraz ? łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na 15minut. Odcedzić przez gęste sito i zostawić płyn do ostygnięcia.Wymieszać w misce ogórka, rzodkiewki, pomidory i cebulę. Dodać do tego mieszaninę octu i starannie wymieszać.Rozgrzać grill. Piersi kurczaka obsypać solą i pieprzem z obu stron. Nasmarować ruszt oliwą. Grillować kurczaka przez około 6-7 minut z każdej strony, przełożyć na półmisek i odstawić na 10 minut. Kurczaka posypać miętą i podawać z sałatką.

Twoja opinia