Grillowany kurczak z salsą z borówek i bazylii

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? łyżki oliwy z oliwek, plus więcej do posmarowania grilla2 papryczki jalapenos10 dymekfiliżanka borówek? małej czerwonej cebuli, drobno posiekanej3 ? łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki? łyżeczki grubej soli? szklanki listków bazylii, pokrojonych w bardzo cienkie plasterki, plus całe listki do przybrania? szklanki listków kolendry, grubo posiekanych, plus całe listki do przybrania2 kotlety z kurczakaszczypta pieprzu cayenne

Wykonanie:

Papryczki opiec nad ogniem lub na grillu, często obracając, do momentu, aż będą czarne ze wszystkich stron. Przełożyć do miski i szczelnie przykryć folią. Odstawić do ostygnięcia. Następnie zdjąć zwęgloną skórkę za pomocą ręcznika papierowego, wyjąć nasiona i posiekać. Następnie grillować dymkę, często obracając, przez około 3-4 minuty, odstawić. 2 szklanki borówek grubo posiekać przy pomocy miksera. Przenieść do średniej miski, dodać cebulę, papryczki jalapenos, sok z limonki, ? łyżeczki soli i dokładnie wymieszać. Następnie dodać bazylię, kolendrę, pozostałe borówki i olej i znowu starannie połączyć. Kurczaka posypać solą i pieprzem cayenne. Grillować przez około 3-4 minuty z każdej strony. Na talerzu położyć 5 dymek, na nich kawałek kurczaka, a wszystko polać salsą z borówkami. Podawać od razu udekorowane listkami bazylii i kolendry.

Twoja opinia