Gulasz wołowy

Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 kg wołowiny0.5 kg ziemniaków0.5 marchwi1 duża cebulapołowa brukwi1 por1 łyżeczka suszonego tymianku2 łyżki pasty pomidorowej1 łyżka cukru2 łyżki oleju3 szklanki bulionu wołowegoszklanka piwa Guinnessszklanka czerwonego winasólpieprzliśc laurowyziele angielskie

Przygotowanie:

Mięso kroimy w dużą kostkę, ziemniaki, brukiew, por i marchew w grube plasterki, a cebule w krążki. Mięso należy zbrązowić (5 minut) na patelce w łyżce oleju. Do mięsa dodać piwo, wino, tymianek, 2 liście laurowe, pastę pomidorową, cukier, ziele angielskie i bulion – gotować (na wolnym ogniu pod przykryciem (około godziny). Warzywa przyprawione solą i pieprzem zeszklić (20 minut) na osobnej patelce na łyżce oleju. Łączymy mięso z warzywami, ustawiamy na średnim ogniu i dusimy około godziny, aż mięso i warzywa będą zupełnie miękkie. Przyprawiamy do smaku.Nastepnego dnia przed podaniem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia.

Gulasz wołowy, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia