Hiszpańska tortilla

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

35 dag ziemniakówcebulaząbek czosnku3 łyżki oliwy4 jajkasól, pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 25 min na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na 10 minut przed końcem smażenia dodać cebulę i czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać widelcem, przyprawić solą i pieprzem. Ziemniaki lekko przestudzić i wymieszać z jajkami. Resztę oliwy rozgrzać na patelni i wlać masę ziemniaczaną. Smażyć ok. 6 minut, aż jajka się zetną. Placek przewrócić na drugą stronę (za pomocą talerza) i smażyć jeszcze około 6 minut. Tortillę pokroić na porcje. Podawać na ciepło lub na zimno.

Hiszpańska tortilla, 6.0 out of 6 based on 111 rating

Twoja opinia