Imbirowa zupa z dyni

Czas:
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

SKŁADNIKI:

1/2 kg dyni1/2 kg ziemniaków1/2 selera3 łyżki suszonej włoszczyzny1 łyżka utartego korzenia imbiru2 łyżki masłagałka muszkatołowa1/2 szkl. śmietany5 łyżek łuskanych pestek dyni

PRZYGOTOWANIE:W garnku o grubym dnie rozgrzej masło, wrzuć imbir i smaż przez minutę, cały czas mieszając. Dorzuć pokrojone warzywa, zamieszaj parę razy i zalej 1 litrem przegotowanej wody. Dodaj suszoną włoszczyznę, przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przykryj i gotuj 40 minut. Uzupełniaj wygotowującą się wodę.Na koniec zmiksuj zupę do konsystencji kremu, dodaj śmietanę i jeszcze raz zagotuj. Na suchej patelni upraż pestki dyni (uważaj, aby ich nie przypalić!) i posyp nimi zupę na talerzach.

Imbirowa zupa z dyni, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia