Irlandzki gulasz
Czas: powyżej 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie
Składniki:
1 kg łopatki jagnięcej1 kg białej kapusty1/2 kg ziemniakówpor2 cebule2 marchewki2 ząbki czosnkukminek, sól, pieprzpęczek natkilistek laurowy1 l bulionu mięsnego
Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę. Kapustę opłukać, przekroić na ćwiartki, usunąć głąb, poszatkować. Ziemniaki obrać, pokroić w plastry. Por i marchewki umyć, pokroić w plastry. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Do garnka włożyć warstwę kapusty, mięsa, cebuli i czosnku. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem. Przykryć ziemniakami, porem i marchewką. Powtarzać warstwy, zakończyć warzywami. Włożyć listek laurowy i natkę. Wlać bulion. Piec 90 min pod przykryciem w temp. 170°C. Wyjąć listek, natkę i zapiekaćjeszcze 30 min bez przykrycia.
Irlandzki gulasz,
Dzisiejsze wydarzenia i promocje