Irlandzki gulasz jagnięcy

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

? szklanki mąki pszennejgruba sól i mielony pieprz3 kg jagnięciny, bez kości , oczyszczonej z nadmiaru tłuszczu i pokrojonej w 5 cm kostkę3 łyżki oleju1 duża cebula, posiekana? łyżeczki suszonego tymianku1 ? szklanki ciemnego piwa1 ? kg młodych ziemniaków, obranych i podzielonych na ćwiartki500 gram marchewki, obranej i pokrojonej ukoście na 2 cm kawałki3 łyżki świeżej pietruszki, posiekanej

Wykonanie:

W dużej misce mąkę doprawić solą i pieprzem i starannie wymieszać. Jagnięcinę obtoczyć w mące, strząsając jej nadmiar. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać olej, podsmażać jagnięcinę partiami, ze wszystkich stron przez około 5 minut. Przełożyć na blachę.Do garnka wlać ? szklanki wody, zagotować i zeskrobać z dna garnka pozostałości po mięsie. Następnie dodać cebulę, podgrzewać przez 5 minut, aż woda odparuje, a cebula zmięknie. Do garnka z powrotem dodać jagnięcinę, wymieszać z tymiankiem i zalć piwem oraz 1 ? szklanki wody. Dusić pod przykryciem, aż jagnięcina będzie miękka 1 ? 1 ? godziny.Następnie dodać ziemniaki, marchew oraz ? szklanki wody. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut, aż warzywa będą gotowe. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pietruszką.

Twoja opinia