Japońskie krokieciki

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

150 gram mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego0.5 kg ziemniaków,1 duża cebula – starta lub drobno posiekana,1 łyżeczka curry,sól,pieprz,olej do smażenia i frytowania.

Panierka:0.5 szkl. mąki ryżowej,2 jajka – ubite,1 szkl. tartej bułki.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i utłuc. Na patelnię wlać łyżkę oleju. Na niewielkim ogniu przesmażyć lekko cebulę, żeby zmiękła. Dodać mięso i usmażyć. Odlać tłuszcz, który wytopił się z mięsa. Usmażone mięso dodać do ziemniaków, przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką curry. Wszystko dobrze wymieszać.

Przełożyć masę do miski i uformować z niej kulki o średnicy 3-4 cm. W woku lub frytownicy rozgrzać olej do głębokiego smażenia (3 – 4 cm)

Każdą kulkę obtoczyć w mące, jajku i następnie w bułce tartej i smażyć po kilka na głebokim oleju, ok. 30 s z każdej strony, aż zrobią się złocisto-brązowe. Wyjąć z oleju i osączyć na papierowym ręczniku.

 

Twoja opinia