Jednogarnkowy kurczak z kiełbasą i ziemniakami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

2 łyżeczki oliwy200 gram włoskiej kiełbasy, pokrojonej na kawałki2 piersi z kurczaka przekrojone na półgruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz1 cebula, pokrojona w średnią kostkę450 gram dobrze umytych ziemniaków ze skórką, pokrojonych na ćwiartki3 łodygi selera naciowego, pokrojone na kawałki2 łyżki czerwonego octu winnego1 łyżka świeżych liści oreganoWykonanie:

W dużym garnku rozgrzać olej, dodać kiełbasę i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż zbrązowieje. Łyżką cedzakową przenieść kiełbasę do oddzielnego naczynia. Doprawić kurczaka z obu stron solą i pieprzem, podsmażyć z obu stron na złoty kolor, przenieść do tego samego naczynia co kiełbasę.Do garnka dodać cebulę, ziemniaki i seler, doprawić solą i pieprzem. Dusić często mieszając, aż cebula będzie miękka, czyli około 3-5 minut. Kiełbasę i kurczaka wrzucić z powrotem do garnka i dolać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić na wolnym ogniu około 20 minut.Po upływie 20 minut zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Kurczaka przełożyć na półmisek, do garnka z warzywami i kiełbasą dodać oregano i ocet i dobrze wymieszać. Podawać z sosem w miseczce obok.

Twoja opinia