Klops z pieca
Składniki:
3 kromki białego chleba1/3 szklanki mleka1 ? kg mielonej wołowiny250 gram mielonej wieprzowiny? średniej cebuli, bardzo drobno posiekanej2 ząbki czosnku, posiekane1 duże jajko? szklanki keczupugruba sól i świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem. Odstawić. Chleb zmielić w maszynce, przełożyć do miski i wymieszać z mlekiem. Odstawić na 10 minut mieszając od czasu do czasu.W międzyczasie w dużej misce połączyć wołowinę, wieprzowinę, cebulę, czosnek, jajko, ? szklanki keczupu, ? łyżeczki soli, ? łyżeczki pieprzu. Następnie dodać chleb z mlekiem i delikatnie połączyć widelcem.Mieszankę mięsa uformować w ?bochenek? (około 9cm długości i 4-5 cm szerokości) i położyć na blasze. Posmarować ? szklanki keczupu w trakcie pieczenia. W mięso wsadzić termometr, piec około 45-55 minut, aż termometr pokaże 70 st. C. Pieczeń po wyjęciu z piekarnika odłożyć na 10minut aby odpoczęła.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje