Kofty z kurczaka z pitą i warzywami

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

1 kg mielonego mięsa z kurczaka? białej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę? szklanki posiekanej natki pietruszkigruba sól i mielony pieprz? ogórka, pokrojonego w drobną kostkę? szklanki jogurtu greckiego2 łyżki oleju roślinnego2 średnie pomidory pokrojone na 0,5 cm plasterki4 pity? szklanki świeżych liści mięty

Wykonanie:

W dużej misce wymieszać kurczaka, cebulę i natkę pietruszki, doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Całość starannie mieszamy rękoma i formujemy 8 owalnych pasztecików. W średniej misce wymieszać ogórka z jogurtem greckim oraz odrobiną soli i pierzu. Odstawić w chłodne miejsce.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Kofty obsmażać ze wszystkich stron na złoto brązowy kolor przez około 12 minut. Do każdej pity włożyć kofty, pomidory, sos z ogórka i jogurtu greckiego oraz miętę i podawać.

Twoja opinia