Kotleciki z pieczonego łososia

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Na kotleciki:

2 kg filet z łososia, bez skórygruba sól i mielony pieprz1 łyżeczka sosu Tabasco1 dymka, pokrojona na drobne kawałki? szklanki bułki tartej? szklanki posiekanej natki pietruszki? szklanki majonezu light? szklanki musztardy Dijon2 duże jajka, lekko roztrzepane2 łyżki świeżego soku z cytryny

Na sos cytrynowo ? ziołowy:? szklanki majonezu light? szklanki kwaśnej śmietany2 łyżki świeżego soku z cytryny2 łyżeczki posiekanej świeżej pietruszki, koperku lub kolendrygruba sól i mielony pieprz

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Łososia umieścić na blasze do pieczenia, doprawić solą oraz pieprzem i piec około 15 ? 20 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia. Wystudzonego łososia rozdrobnić widelcem na małe kawałki.W dużej misce wymieszać dymkę, bułkę tartą i pietruszkę. Następnie dodać majonez, musztardę, jajka, sok z cytryny, sos tabasco oraz łososia. Całość doprawić solą oraz pieprzem i starannie wymieszać.Z gotowej masy utworzyć 8 kotlecików, ułożyć je na blasze wyłóżonej folią i schować do lodówki na około 20 ? 30 minut. W międzyczasie zrobi sos cytrynowo ? ziołowy. Majonez, śmietanę, sok z cytryny i posiekane zioła wymieszać w małej miseczce. Doprawić solą oraz pieprzem i odstawić. Gotowe kotleciki smażyć na rozgrzanym grillu posmarowanym odrobiną oleju. Podawać z sosem cytrynowo ? ziołowym.

Twoja opinia