Kotlety wieprzowe po meksykańsku

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

8 wieprzowych kotletów (duże z kością i polędwiczką – grube na 2.5 cm),1 l słój pomidorów,1 szkl. poszatkowanej papryki jalapeno bez pestek – może być ew. inna ostra papryczka,2 średnie drobno posiekane cebule,6 ząbków zgniecionego czosnku,3 łyżeczki suszonego oregano, 0.5 szkl. mąki,2 łyżki stołowe oliwy,1 łyżka stołowa masła,sól i pieprz do smaku (pieprz zawsze! świeżo mielony).

Przygotowanie:

Kotletów nie rozbijać – oprószyć solą, pieprzem, mąką i zrumienić na złoty kolor na patelni na oleju zmieszanym z masłem. Pomidory wyjąć z zalewy pokrajać w plastry (bez skórki). Zrumienione kotlety położyć na folii aluminiowej i posypać posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką, obłożyć wszystko pomidorami i oprószyć oregano. Szczelnie zawinąć i grillować 30 min. na gorącym węglu przekładając po 15 min. na drugą stronę.

Dobrze smakuje do tego tequila z solą i limonką.

Twoja opinia