Krem z brokułów
SKŁADNIKI:
3 brokuły po 1/2 kg każdy2 średnie ziemniaki20 dkg selera2 średnie marchewki2 kostki rosołu Knorr z kury10 dkg serka topionego bez dodatków2-3 ząbki czosnku1 łyżka od zupy masła extraok.150 ml kwaśnej śmietany 18%sólpieprzmagginatka z pietruszkiok.3 ltr wody
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa (oprócz brokuł) pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać rosół Knorr i gotować ok.20 min.,następnie dodać różyczki brokuł i gotować jeszcze od 7-10 min.( tak, aby się nie rozgotowały ) 1/3 brokułów wyjąć z zupy i odłożyć, do reszty zupy dodać serek topiony i wszystko zmiksować na gładką masę.Zmiksowaną zupę doprawić przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem ,zagotować, dodać posiekaną natkę z pietruszki, doprawić śmietaną, dodać odłożone różyczki brokuł. Wody do zupy proponuję wlać mniej, ponieważ jeżeli zupa będzie za gęsta to można ją zawsze rozrzedzić, w przeciwnym wypadku pozostaje zagęszczenie białą zasmażką z masła i mąki.Zupa jest przepyszna i można nią zaskoczyć gości. Sposób podania-przyozdobić kleksem gęstej śmietany i delikatnie posypać natką. SMACZNEGO
Dzisiejsze wydarzenia i promocje