Krem z dyni z sokiem pomarańczowym

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 łyżki masła1 mała cebula, posiekana5 cm kawałek imbiru, obranego i posiekanego2 ząbki czosnku, posiekane2 ? kg małych dyni piżmowych, obranych, oczyszczonych i pokrojonych w dużą kostkę? szklanki świeżego soku z pomarańczygruba sól i mielony pieprzśmietananasiona dynipieprz cayenne

Wykonanie:

W dużym rondlu stopić masło, dodać cebulę i podsmażać kilka minut. Dodać imbir, czosnek i dynię, podsmażać mieszając od czasu do czasu przez około 8 minut. Dodać 4 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić, aż dynia zmięknie, czyli jakieś 20 minut. Nasiona dyni uprażyć na suchej patelni z dodatkiem pieprzu cayenne. Zupę zmiksować blenderem. Wymieszać z sokiem z pomarańczy i 1 ? łyżeczki soli. Podawać gorące, polane śmietaną i posypane prażonymi nasionami dyni.

Twoja opinia