Krem z pieczonej dyni

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

2 ? kg dyni, przekrojonej na pół i bez pestek1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę2 grzyby shiitake, oczyszczone i pokrojone1 ząbek czosnku, obrany? szklanki oliwy z oliwekgruba sól i świeżo zmielony pieprz750 gram bulionu warzywnego

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. Dynię pociąć na 5 cm kawałki. Wymieszać dynię, cebulę, grzyby, czosnek, olej i 2 łyżeczki soli. Ułożyć równo na blasze i wstawić do piekarnika. Piec, obracając w połowie pieczenia, aż dynia zmięknie, czyli około 30 minut. Ostudzić i usunąć skórkę. Przenieść warzywa do garnka, dolać 2 filiżanki bulionu i zmiksować na puree. Cały czas miksując blenderem dodawać stopniowo resztę bulionu. Doprowadzić zupę do wrzenia, doprawić solą i pieprzem. Podawać od razu.

Twoja opinia