Krem ze szparagów

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 kg szparagów1 i 1/2 l bulionu warzywnego1/2 łyżki mąki1/2 szklanki mlekażółtkołyżka natki pietruszki5 łyżek śmietanycukier, sól, biały i zielony pieprz

Przygotowanie:

Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki. Z połowy porcji odciąć główki i ugotować je oddzielnie w niewielkiej ilości posolonej i posłodzonej wody. Pozostałe pędy szparagów ugotować w bulionie. Zmiksować i dodać z powrotem do wywaru. Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do wywaru i stale mieszając zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem i odrobiną wywaru. Wlać do gorącej zupy, wymieszać, nie gotować. Dodać ugotowane główki szparagów. Doprawić solą i pieprzem. Krem ze szparagów podawać posypany natką pietruszki i grubo zmielonym zielonym pieprzem.

Krem ze szparagów, 5.5 out of 6 based on 212 ratings

Twoja opinia