Krem ze szparagów
Składniki:
1 kg szparagów1 i 1/2 l bulionu warzywnego1/2 łyżki mąki1/2 szklanki mlekażółtkołyżka natki pietruszki5 łyżek śmietanycukier, sól, biały i zielony pieprz
Przygotowanie:
Szparagi umyć, oczyścić, odłamać końcówki. Z połowy porcji odciąć główki i ugotować je oddzielnie w niewielkiej ilości posolonej i posłodzonej wody. Pozostałe pędy szparagów ugotować w bulionie. Zmiksować i dodać z powrotem do wywaru. Mąkę wymieszać z zimnym mlekiem, wlać do wywaru i stale mieszając zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem i odrobiną wywaru. Wlać do gorącej zupy, wymieszać, nie gotować. Dodać ugotowane główki szparagów. Doprawić solą i pieprzem. Krem ze szparagów podawać posypany natką pietruszki i grubo zmielonym zielonym pieprzem.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje