Kremowy sernik czekoladowy

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Olej roślinny w sprayu8 kruchych ciastek czekoladowych230 gram kremowego serka philadelphia1 szklanka niskotłuszczowej śmietanki? niesłodzonego kakao w proszku2 łyżki mąki kukurydzianej? szklanki cukru1 duże jajko, plus 1 białko? szklanki mlecznej czekolady, pokrojonej na drobne kawałki

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 160 st. C. Kwadratową brytfankę do pieczenia (20 cm) wysmarować olejem roślinnym i wyłożyć papierem do pieczenia odstawić. Czekoladowe ciastka wrzucić zmiksować przy pomocy miksera na drobne okruszki, przełożyć do brytfanki i docisnąć starannie ,a by utworzyły spód ciasta. W misce wymieszać serek i śmietanę na gładką masę. Następnie dodać kakao, mąkę kukurydzianą, cukier oraz jajka i ponownie starannie zmiksować na jednolitą masę. Masę przelać do brytfanki i posypać kawałkami czekolady. Wstawić do piekarnika i piec około 35 ? 40 minut. Po całkowitym ostudzeniu, wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czas wyjąć z brytfanki usunąć papier i pokroić sernik na 9 kwadratowych kawałków.

Twoja opinia