Krewetki smażone z grzybami shiitake i groszkiem cukrowym

Czas: do 30 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 ząbek czosnku, posiekany1 łyżeczka startego świeżego imbiru3 łyżki octu ryżowego2 łyżki sosu sojowego? łyżeczki suszonych płatków chili2 łyżki oleju roślinnego450 gram grzybów shiitake (same kapelusze), pokrojonych na spore kawałki450 gram dużych krewetek, obranych i oczyszczonych120 gram groszku cukrowego, z obciętymi końcówkami2 dymki (jedynie białe i lekko zielone części), pokrojone na plasterki

Wykonanie:

W małej miseczce wymieszać czosnek, imbir, ocet ryżowy, sos sojowy, pieprz i płatki chili. Odstawić. W woku lub na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażać grzyby przez około 5 minut, stale mieszając. Dodać zrobiony wcześniej sos, całość podgrzewać stale mieszając przez kolejne 2 minuty. Na koniec dodać krewetki oraz groszek cukrowy i smażyć stale mieszając jeszcze 3 ? 4 minuty, aż krewetki nie będą przezroczyste. Podawać posypane dymką.

Twoja opinia