Kruche ciasteczka cytrynowe
Składniki:
Na ciasteczka:
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ? łyżeczki grubej soli
? szklanki cukru pudru
1 łyżka drobno startej skórki z cytryny
230 gram masła, w temperaturze pokojowej
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka świeżego soku z cytryny
Na lukier:
3 szklanki cukru pudru
7 – 8 łyżek świeżego soku z cytryny
? szklanki drobnych cukrowych perełek, do dekoracji
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Zrobić masę na ciasteczka. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Cukier i skórkę z cytryny wymieszać, a następnie dodać masło i ubić za pomocą mikser na puszystą masę. Teraz dodawać stopniowo jajka, wanilię i sok z cytryny, stale mieszając. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dosypywać do masy mąkę. Wyrobić na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Rozmieścić je na blasze wyłożonej pergaminem w odstępach kilku centymetrów. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i przy pomocy patyczka zrobić w jego środku dziurkę. Wstawić do piekarnika i piec około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ponownie w tym samym miejscu zrobić dziurkę. Wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut i pic do momentu, aż będą lekko złote. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.
W międzyczasie zrobić lukier. Wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny w małej miseczce. Wierz każdego wystudzonego ciasteczka zanurzyć w gotowym lukrze, pozwalając spłynąć jego nadmiarowi. Ciasteczka posypać cukrowymi perełkami i odstawić, aby lukier dobrze zastygł.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje