Kruche ciasteczka z ?cukrowymi? brzegami
Składniki:
1 szklanka masła,w temperaturze pokojowej
? szklanki cukru pudru
1 ? łyżeczki grubej soli
2 ? szklanki mąki pszennej
? szklanki grubego cukru, do dekoracji
Wykonanie:
W misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło, cukier puder oraz sól. Następnie dodać mąkę i mieszać jedynie do połączenia składników. Z ciasta uformować ?wałek? o długości 20 cm, zawinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. ?Wałek? ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie pociąć ostrym nożem na ciastka o grubości 1-2 centymetrów. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze w odstępach 2-3 centymetrów i piec około 15-20 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje