Kruche ciasteczka z ?cukrowymi? brzegami

Czas: powyżej 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

1 szklanka masła,w temperaturze pokojowej

? szklanki cukru pudru

1 ? łyżeczki grubej soli

2 ? szklanki mąki pszennej

? szklanki grubego cukru, do dekoracji

Wykonanie:

W misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło, cukier puder oraz sól. Następnie dodać mąkę i mieszać jedynie do połączenia składników. Z ciasta uformować ?wałek? o długości 20 cm, zawinąć szczelnie folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem. ?Wałek? ciasta obtoczyć w cukrze, a następnie pociąć ostrym nożem na ciastka o grubości 1-2 centymetrów. Gotowe ciasteczka ułożyć na blasze w odstępach 2-3 centymetrów i piec około 15-20 minut, aż zrobią się złotobrązowe. Po całkowitym ostygnięciu przechowywać w szczelnym pojemniku.

 

 

 

 

Twoja opinia