Kruche ciasteczka z nadzieniem żurawinowym

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: średnie

Składniki:

Na ciasto:

1 szklanki mąki

? szklanki mąki kukurydzianej

? łyżeczki grubej soli

120 gram masła, miękkiego

?  szklanki cukru

? łyżeczki skórki pomarańczowej, drobno startej

1 duże jajko, oddzielone białka od żółtek

Na nadzienie:

1 szklanka żurawiny, świeżej

? szklanki wody

? szklanki cukru

5cm pasek skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Najpierw należy zrobić ciasto. Do miski wrzucić mąkę pszenną, mokę kukurydzianą oraz sól i starannie wymieszać. W drugiej misce przy pomocy miksera ubić na puszystą masę masło oraz ? szklanki cukru. Następnie dodać skórkę pomarańczowa oraz żółtka jaj i dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę i całość starannie połączyć. Pianę z białek lekko ubić. Z gotowego ciasta formować nieduże kulki. Każdą obtoczyć w pianie z białek a następnie w cukrze. Gotowe ciasteczka układać na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem w odstępach około 2,5 cm. Powtórzyć z pozostałym ciastem. Każde ciasteczko przycisnąć kciukiem, aby lekko się spłaszczyło i powstało w nim wgłębienie. Piec około 15 ? 17 minut, aż będą lekko złotawe. W połowie pieczenia wyjąć z piekarnika i za pomocą końca drewnianej łyżki ponownie docisnąć ciasteczka, aby powstało w nich wgłębienie. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Gdy ciasteczka stygną należy zrobić nadzienie. W małym garnku umieścić wodę, żurawinę, cukier oraz skórkę pomarańczową, a następnie całość doprowadzić do wrzenia. Gotować całość na wolnym ogniu około 5-8 minut, aż żurawina się nieco rozpadnie, a woda odparuje. Po tym czasie wyjąć skórkę pomarańczową z garnka, a nadzienie przełożyć do miski, lekko rozgnieść widelcem i zostawić do ostygnięcia. Gdy masa ostygnie należy wypełnić nią wgłębienia w ciasteczkach.

 

 

 

 

Twoja opinia