Krupnik z grzybami

Czas: do 60 min
Koszty:tanie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

100 gram boczku, pociętego na plastry i w 1 cm kawałki1 duża cebula, posiekana3 ząbki czosnku, posiekanegruba sól i mielony pieprz450 gram pieczarek lub innych ulubionych grzybów, oczyszczonych i przekrojonych na połowę2 łyżeczki koncentratu pomidorowego850 gram bulionu wołowego1 szklanka kaszy jęczmiennej1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka czerwonego octu winnego? szklanki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

W dużym garnku podsmażać boczek, często mieszając, prze około 3-5 minut. Dodać cebulę oraz czosnek, doprawić solą i pieprzem. Podsmażać kolejne 3-5 minut, często mieszając. Dodać grzyby i dalej podsmażać, aż będą miękkie i odprują, czyli około 5-10 minut. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, dodać bulion, kaszę, oregano oraz 3 szklanki wody i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu, do momentu, aż kasza zmięknie. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodać wody. Doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać z octem. Podawać posypaną natką pietruszki.

Twoja opinia