Kulebiak
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki4 dag drożdżyszklanka mleka5 dag masła10 dag cukru2 jajkasól
Farsz:
75 dag grzybów leśnych (mogą być mrożone lub duszone)10 dag kaszy manny2 cebule5 dag masła100 ml kremówkiłyżka posiekanej natki2 jajkasól, pieprz
Przygotowanie:
Zrobić ciasto: do roztartych z cukrem drożdży dodać mąkę, mleko i sól. Wymieszać, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na 20 – 30 minut. Wbić jajka, dodać ciepłe stopione masło, wyrobić i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Przygotować farsz: cebule posiekać, usmażyć na maśle. Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić, przesmażyć na maśle razem z cebulą. Wlać śmietanę, ciągle mieszając powoli wsypywać kaszę mannę. Zagotować, dodać natkę, przyprawić. Wbić jajka, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, posmarować farszem, zwinąć. Z resztek ciasta wyciąć paseczki i gwiazdkę, ozdobić wierzch kulebiaka. Piec 30 – 45 minut w temperaturze 220?C.
Dzisiejsze wydarzenia i promocje