Kurczak curry z migdałami i plackami Naan

Czas: do 60 min
Koszty:średnie
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

Sos:

1 kg piersi z kurczaka

3 czerwone papryczki chilli

4 ząbki czosnku

duży korzeń imbiru

łyżka kminu

dwie łyżki curry

łyżka świeżej, posiekanej mięty

pół łyżeczki gałki muszkatałowej

garść płatków migdałowych

garść wiórek kokosowych

oliwa z oliwek

puszka mleka kokosowego (400 ml)

400 ml śmietany 18%

łyżka masła

sól, pieprz

Placki:

0,5 kg mąki pszennej

200 ml mleka

2 łyżki oliwy

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Przygotowanie:

Podane składniki wystarczą na 4 duże porcje.

Na dużej patelni topimy masło. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło. Pokrojonego w kostkę kurczaka w osobnym naczyniu obtaczamy w kminie i odrobinie oliwy. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy kurczaka, którego obsmażamy. Dodajemy płatki migdałowe i wiórki, mieszamy i smażymy ok. 2 min aż lekko się zarumienią. Dodajemy mleko kokosowe, śmietanę oraz drobno starty korzeń imbiru curry i gałkę muszkatałową. Doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając aż sos zgęstnieje. Gdy sos jest gotowy dodajemy świeżą miętę.

W czasie gdy sos gęstnieje przygotowujemy placki Naan. Mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy) i łączymy z oliwą. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. W mące robimy dołek, do którego wlewamy mleko. Mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej masy i wyrabiamy przez ok. 5 min. Kulę ciasta smarujemy oliwą i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 15 min aż wyrośnie. Z ciasta formujemy cieniutkie placki, które pieczemy w temperaturze 180 st., z każdej strony aż pojawią się rumiane bąble (ok. 2 min na każdą ze stron).

 

 

Kurczak curry z migdałami i plackami Naan, 4.8 out of 6 based on 414 ratings

Twoja opinia