Kurczak curry z migdałami i plackami Naan
Składniki:
Sos:
1 kg piersi z kurczaka
3 czerwone papryczki chilli
4 ząbki czosnku
duży korzeń imbiru
łyżka kminu
dwie łyżki curry
łyżka świeżej, posiekanej mięty
pół łyżeczki gałki muszkatałowej
garść płatków migdałowych
garść wiórek kokosowych
oliwa z oliwek
puszka mleka kokosowego (400 ml)
400 ml śmietany 18%
łyżka masła
sól, pieprz
Placki:
0,5 kg mąki pszennej
200 ml mleka
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Podane składniki wystarczą na 4 duże porcje.
Na dużej patelni topimy masło. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło. Pokrojonego w kostkę kurczaka w osobnym naczyniu obtaczamy w kminie i odrobinie oliwy. Gdy czosnek się zarumieni dodajemy kurczaka, którego obsmażamy. Dodajemy płatki migdałowe i wiórki, mieszamy i smażymy ok. 2 min aż lekko się zarumienią. Dodajemy mleko kokosowe, śmietanę oraz drobno starty korzeń imbiru curry i gałkę muszkatałową. Doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku. Zmniejszamy ogień i gotujemy, mieszając aż sos zgęstnieje. Gdy sos jest gotowy dodajemy świeżą miętę.
W czasie gdy sos gęstnieje przygotowujemy placki Naan. Mleko podgrzewamy (nie zagotowujemy) i łączymy z oliwą. Mąkę mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. W mące robimy dołek, do którego wlewamy mleko. Mieszamy ciasto do uzyskania jednolitej masy i wyrabiamy przez ok. 5 min. Kulę ciasta smarujemy oliwą i wstawiamy do ciepłego piekarnika na ok. 15 min aż wyrośnie. Z ciasta formujemy cieniutkie placki, które pieczemy w temperaturze 180 st., z każdej strony aż pojawią się rumiane bąble (ok. 2 min na każdą ze stron).
Dzisiejsze wydarzenia i promocje